fbpx
Συνάντηση-συζήτηση με θέμα Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα

Συνάντηση-συζήτηση με θέμα Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το «τεχνητό» και την Τέχνη στον Άνθρωπο
Στο πλαίσιο της Έκθεσης – εγκατάστασης – αφηγηματικό ψηφιακό περιβάλλον «Τεχνητή ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»
του Μάνθου Σαντοριναίου στον παλιό κινηματογράφο ΑΛΦΑΒΙΛ – στο κτήριο του θεάτρου Φούρνος

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην αίθουσα του Θεάτρου Φούρνος, οι οποίες θα πλαισιώνουν το έργο και θα παράγουν ένα νέο υλικό σκέψεων, διαλόγων και προτάσεων. Βασική θα είναι η συνάντηση-συζήτηση για τη θεματική Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το «τεχνητό» και την Τέχνη στον Άνθρωπο.
Επίσης, κατά την διάρκεια της έκθεσης θα ανακοινώνονται αυθόρμητες δράσεις και με τη συμμετοχή του κοινού στον χώρο της έκθεσης ή στο διαδίκτυο.
Τη συνάντηση προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Μάνθος Σαντοριναίος τοποθετεί την προβληματική και τα ερωτήματα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά την προετοιμασία και ανάπτυξη της έκθεσης .

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 18.00-21.00
1η ενότητα 18.00.-19.30
Τεχνητή νοημοσύνη ή η εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου – μηχανής
Τον τελευταίο καιρό το ελληνικό κοινό έγινε αποδέκτης πολλών και σημαντικών ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία δίνεται προτεραιότητα παγκοσμίως. Έχοντας στο νου τη γνώση που έχει μεταφερθεί για το συγκεκριμένο θέμα ο Μάνθος Σαντοριναίος και η ομάδα που συνεργάστηκε για την έκθεση – πρόταση «(τεχνητή) ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ή Η Νέα Άλφαβιλ» μεταφέρουν και συζητούν τη δική τους εμπειρία και τις σκέψεις τους. Κυρίως σκέψεις για τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή και στην τέχνη, καθώς και για τις νέες ευκαιρίες που αναδεικνύονται μέσα από την εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου-μηχανής.
Ο Μάνθος Σαντοριναίος θα τοποθετήσει τον προβληματισμό για την έννοια της εξέλιξης και τις λεπτές διακυμάνσεις της οι οποίες έχουν άμεση σχέση τόσο με την νοημοσύνη της μηχανής όσο και με αυτήν του ανθρώπου. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Καρυδάκης, Συντονιστής της Ερευνητικής ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα αναπτύξει τους στόχους και την εμπειρία της ομάδας του σχετικά με την ενσωμάτωση ευφυών συστημάτων στον πολιτισμό και ειδικότερα με την επαύξηση της εμπειρίας του χρήστη και η Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔιΠ της ΑΣΚΤ και διδάσκουσα του εργαστηριακού μαθήματος Πολυμέσα, θα παρουσιάσει τις νέες δυνατότητες δημιουργικού πειραματισμού στον υπό διαμόρφωση χώρο συνύπαρξης ανθρώπινης – υπολογιστικής νοημοσύνης.
2η ενότητα 19.30-21.00
Η θέσμιση της τέχνης στην μεταψηφιακή εποχή
Ο ανθρώπινος πολιτισμός του 21ου αιώνα συμπορευόμενος με τα γεωφυσικά, γεωπολιτικά και πανδημικά φαινόμενα, σταδιακά εισέρχεται σε μια νέα κατάσταση.
Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται και διαφορετικές απαντήσεις αναλόγως με το σημείο παρατήρησης.
Η τέχνη ως δείκτης της κάθε εποχής, βρίσκεται επίσης σε σύγχυση. Παρουσιάζεται δυναμικά στην κοινωνία έχοντας ενσωματώσει πλήθος στοιχείων από άλλους χώρους, όπως την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία, τις φυσικές επιστήμες ή ακόμη και το μάρκετινγκ και τη μαζική κουλτούρα, γεγονός που κάνει δυσκολότερο τον καθορισμό της. Από την άλλη πλευρά, τα όρια μεταξύ των διαφορετικών τεχνών έχουν αμβλυνθεί με αποτέλεσμα να συγχέονται κανόνες και τεχνικές.
Τέλος, η ψηφιακή τεχνολογία με τη σαρωτική διαστρωμάτωση όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δημιουργεί ένα ισχυρό περιβάλλον δράσης το οποίο αξιοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αναλόγως κυρίως με τις ιδέες του χρήστη. Οι καλλιτέχνες έχουν έναν ισχυρό λόγο σε αυτό είτε ως χρήστες είτε εμπνεόμενοι από τα αποτελέσματά της ενώ το κοινό, με μεγάλη ευκολία δημιουργεί τη νέα –ψηφιακή δημοφιλή (λαϊκή) τέχνη.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου θα κάνει την εισαγωγή και το συντονισμό της συζήτησης, στην οποία θα μιλήσουν ο Μάνθος Σαντοριναίος, η σκηνοθέτης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύα Στεφανή και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάσης Μουτσόπουλος, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας, οι οποίοι θα μεταφέρουν στο κοινό στοιχεία ενός πολύχρονου διαλόγου, που δεν έχει τέλος, παρά μόνο κατά καιρούς χρήσιμα συμπεράσματα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών των δύο ενοτήτων και του κοινού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πληροφορίες στο 2106460748

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Η΄ ΝΟΣΗΣΗΣ.

Did you like this? Share it!

el