[Fournos Lab] ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το Fournos Lab είναι ένα εργαστήριο με στόχο την επιστημονική, καλλιτεχνική και τεχνολογική έρευνα για την παραγωγή κειμένων, καλλιτεχνικών έργων, τεχνολογικών εφαρμογών, και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μικρής ή μεγάλης κλίμακας.
Μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων, το εργαστήριο επιδιώκει να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη, δημιουργώντας καινοτόμα έργα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες της μεταψηφιακής κοινωνίας.Πρόκειται για έναν ευέλικτο πυρήνα ο οποίος διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες κάθε έργου.
Ιδρυτής και διευθυντής είναι ο Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος, καλλιτέχνης – ερευνητής των νέων μέσων και καθηγητής από το 2000 έως το 2021 στο εργαστήριο Πολυμέσων -Υπερμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα ομότιμος Καθηγητής.
Είναι ενταγμένο στο Πολυδύναμο Δίκτυο Επικοινωνίας Φούρνος (ΑΜΚΕ) το οποίο ιδρύθηκε το 1993 με στόχο να λειτουργήσει σαν ένα ευέλικτο μοντέλο έρευνας και δημιουργίας της σχέσης Τέχνης και τεχνολογίας στο σύνολο των τεχνών. Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας είναι μέρος του Ψηφιακού Πολιτισμού .
Ιδρυτές του Φούρνου είναι η Ντοντό Σαντοριναίου (Σπουδές στην Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και École des hautes études en sciences sociales) και ο Μάνθος Σαντοριναίος
Η έδρα του Φούρνου είναι ο χώρος όπου στεγαζόταν το αρτοποιείο του 1935 της οικογένειας Σαντοριναίου (εξ ου και η επωνυμία).
Προς το τέλος της δεκαετίας του 60 κατασκευάσθηκε στην ταράτσα του Φούρνου ο κινηματογράφος Φλώρα ο οποίος προς το τέλος της δεκαετίας του 80 νοικιάστηκε από την οικογένεια Στεργιάκη και μετονομάσθηκε σε Άλφαβιλ. Το Άλφαβιλ έπαιξε σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή στην προώθηση του καλλιτεχνικού κινηματογράφου στην Αθήνα.
Σήμερα στο χώρο αυτό βρίσκονται τα γραφεία του Φούρνου, το Fournos Lab, η αίθουσα του θεάτρου που στεγάζει την κεντρική και την παιδική σκηνή, το Μπαρ του Φούρνου. Στο ίδιο κτήριο βρίσκεται ο χώρος του κινηματογράφου Άλφαβιλ ο οποίος δεν λειτουργεί αλλά αξιοποιείται για ειδικά εικαστικά γεγονότα.
Ο χώρος του Φούρνου έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παλιού φούρνου με την πέτρινη καμινάδα επί σκηνής και τον τοίχο του 1935, ενώ ο κινηματογράφος Άλφαβιλ έχει διατηρήσει το ύφος που είχε όταν λειτουργούσε σαν κινηματογράφος Τέχνης.
Από την κεντρική σκηνή του έχουν παρουσιάσει έργα τους σπουδαίοι -ες σκηνοθέτες -τριες και ηθοποιοί, γνωστοί -ές σήμερα, θεατρικές ομάδες που την εποχή εκείνη έκαναν τα πρώτα τους βήματα καθώς και μουσικοί που δεν είχαν στέγη να υποστηρίξει τα έργα τους. Αποτέλεσε έτσι το γόνιμο περιβάλλον ώστε να αναδειχτούν άξιοι δημιουργοί, οι οποίοι -ες σήμερα είναι σημαντικά ονόματα στον χώρο της τέχνης. Η κεντρική σκηνή του φιλοξενεί επιλεγμένες θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, performances, προβολές, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και συζητήσεις και σεμινάρια πάνω σε θέματα τέχνης και τεχνολογίας. Κάθε χρόνο φιλοξενείται ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων θεάτρου, χορού και παιδικών παραστάσεων.
Ο Φούρνος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις που αφορούν στο παιδί θεωρώντας ότι τα παιδιά πρέπει από μικρά να πλησιάζουν τον πολιτισμό, τη δημιουργία και τον πλούτο που προσφέρει μια πολιτιστική εκδήλωση. Με αυτό το κριτήριο η παιδική σκηνή έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό θεατών και πρωτοπορώντας έχει δημιουργήσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά από 2,5 ετών πιστεύοντας ότι από αυτήν την πολύ μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να εξοικειώνεται με πολιτιστικές δράσεις.
Ο Φούρνος υπήρξε πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις Τέχνης και Νέων Τεχνολογιών ξεκινώντας τις πρώτες παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο χώρο του και έκανε παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών. Κορυφαία εκδήλωση του ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας Mediaterra από το 1998 έως και 2006.
Το Mediaterra στόχευσε στην εδραίωση μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ιδεών στο χώρο της ψηφιακής τέχνης και γενικότερα του ψηφιακού πολιτισμού, από networking καλλιτέχνες, επιστήμονες και καλλιτεχνικά κέντρα από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έδινε ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το Mediaterra ήταν ένα Project σε συνεχή ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργική κριτική που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη κοινωνικών προτάσεων πολιτισμικού περιεχομένου. Παρουσίασε σύγχρονες διεθνείς τάσεις και έρευνες γύρω από την Τέχνη και Τεχνολογία ανέπτυσσε συνεργασίες και προωθούσε στην παραγωγή έργων νέων καλλιτεχνών.
Με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των δυνατοτήτων πληροφόρησης και συνεργασίας από απόσταση, ο Φούρνος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε ένα εργαστήριο έρευνας και δημιουργίας (Fournos Lab) και σε επιλεγμένες εκδηλώσεις και δράσεις