Φούρνος Κέντρο για τον Πολιτισμό

ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Το Πολυδύναμο Δίκτυο Επικοινωνίας Φούρνος ιδρύθηκε το 1992 με στόχο να λειτουργήσει σαν ένα ευέλικτο μοντέλο στο χώρο των παραστατικών, της έρευνας και της τεχνολογίας για τον Ψηφιακό Πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Ιδρυτές του Φούρνου είναι η Ντοντό Σαντοριναίου και ο Dr. Μάνθος Σαντοριναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.

Η έδρα του Φούρνου είναι ο χώρος όπου στεγαζόταν το αρτοποιείο του 1935 της οικογένειας Σαντοριναίου (εξ ου και η επωνυμία).

Σήμερα στο χώρο αυτό βρίσκονται τα γραφεία του Φούρνου και η αίθουσα του θεάτρου που στεγάζει την κεντρική και την παιδική σκηνή του. Ο χώρος έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παλιού φούρνου με την πέτρινη καμινάδα επί σκηνής και τον τοίχο του 1935.

Από την κεντρική σκηνή του έχουν περάσει σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί, γνωστές σήμερα θεατρικές ομάδες που την εποχή εκείνη έκαναν τα πρώτα τους βήματα καθώς και μουσικοί που δεν είχαν στέγη να υποστηρίξει τα έργα τους. Αποτέλεσε έτσι το γόνιμο περιβάλλον ώστε να αναδειχτούν άξιοι δημιουργοί, οι οποίοι σήμερα είναι σημαντικά ονόματα στον χώρο της τέχνης.

Από τη σκηνή του Φούρνου έχουν εκφραστεί σκηνοθέτες και έχουν περάσει ηθοποιοί όπως (ενδεικτική αναφορά):

Βίκτωρ Αρδίτης, Μαίρη Τσούτη, Ρούλα Πατεράκη, Πέρης Μιχαηλίδης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Θέμις Μπαζάκα, Poka Yio, Φίλιππος Σοφιανός, Γιάννης Μαργαρίτης, Φώτης Μακρής, Λουκία Ρικάκη, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Μανιώτης, Κώστα Αλάτσης, Ελένη Σκότη, Έλενα Πέγκα, Φένια Παπαδόδημα, Μίρκα Γεμεντζάκη, ομάδα ΠΛΕΥΣΙΣ, Δήμος Αβδελιώδης, Σάσα Βούλγαρη, Splish Splash, Άρης Μπινιάρης, Σοφία Διονυσοπούλου, Νικόλας Βαγιωνάκης, Βασίλης Νικολαϊδης και άλλοι πολλοί.

Ο Φούρνος υπήρξε πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις Τέχνης και Νέων Τεχνολογιών ξεκινώντας τις πρώτες παρουσιάσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο χώρο του (Robert Cahen) έκανε παραγωγές ελλήνων καλλιτεχνών με κορυφαία εκδήλωση το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας Mediaterra από το 1998 έως και 2006.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Συμβούλιο της Ευρώπης, χορηγούς και άλλους φορείς ενώ από το 2006 ξεκίνησε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Το Medi@terra στόχευσε στην εδραίωση μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ιδεών στο χώρο της ψηφιακής τέχνης και γενικότερα του ψηφιακού πολιτισμού, από networking καλλιτέχνες, επιστήμονες και καλλιτεχνικά κέντρα από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έδινε ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το Medi@terra ήταν ένα project σε συνεχή ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργική κριτική που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη κοινωνικών προτάσεων πολιτισμικού περιεχομένου. Παρουσίασε σύγχρονες διεθνείς τάσεις και έρευνες γύρω από την Τέχνη και Τεχνολογία ανέπτυσσε συνεργασίες και προωθούσε στην παραγωγή έργων νέων καλλιτεχνών.

Η κεντρική σκηνή του φιλοξενεί επιλεγμένες θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, performances, προβολές, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και συζητήσεις πάνω σε θέματα τέχνης και τεχνολογίας. Κάθε χρόνο φιλοξενείται ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων θεάτρου, χορού και παιδικών παραστάσεων.

Ο Φούρνος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις που αφορούν στο παιδί θεωρώντας ότι τα παιδιά πρέπει από μικρά να πλησιάζουν τον πολιτισμό, τη δημιουργία και τον πλούτο που προσφέρει μια πολιτιστική εκδήλωση. Με αυτό το κριτήριο η παιδική σκηνή έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό θεατών και πρωτοπορώντας έχει δημιουργήσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά από 2,5 ετών πιστεύοντας ότι από αυτήν την πολύ μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να εξοικειώνεται με πολιτιστικές δράσεις.

Η πορεία του Φούρνου χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται με τον ερχομό στην «οικογένειά» του, όπως χαρακτηριστικά λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τιμόνι του, νέων μελών και συνεκτικό ιστό την αγάπη για αυτό που υπηρετούν και για τους καλλιτέχνες.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΖΥΜΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

el