Ιστορικό

O Φούρνος (Πολυδύναμο Δίκτυο Επικοινωνίας / επίσημη ονομασία) ιδρύθηκε το 1993 από τον Μάνθο και τη Ντοντό Σαντοριναίου με στόχο να λειτουργήσει σαν ένα ευέλικτος πυρήνας δημιουργίας και έρευνας γύρω από την σύγκληση των τεχνών της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη της τέχνης (εικαστικές τέχνες, θέατρο, χορό, περφόρμανς, ηλεκτρονική και ψηφιακή τέχνη). Υπήρξε ο βασικός φορέας για την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα με σεμινάρια παραγωγές και εκδηλώσεις, κυρίως με τη δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ Mediaterra.

Από το 2000 έδωσε έμφαση στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, αφού οι μεθοδευμένες δράσεις του Μάνθου Σαντοριναίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών Τεχνών, μετά την εκλογή του ως καθηγητή, εντάχθηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Ο Φούρνος στεγάζεται στο παλιό αρτοποιείο της οικογένειας Σαντοριναίου στη Νεάπολη Εξαρχείων. Στην κεντρική αίθουσα έχουν διατηρηθεί στοιχεία από την αρχική λειτουργία του χώρου όπως η καμινάδα και οι πέτρινοι τοίχοι του 1935, θραύσματα μιας παλιάς και εξ ίσου δημιουργικής εποχής κατά την οποία ο φούρνος εν μέρει λειτουργούσε και ως στέκι της γειτονιάς. Τα συγκεκριμένα δομικά στοιχεία συχνά αξιοποιούνται ως σκηνικά στις θεατρικές και ψηφιακές εκδηλώσεις.

Από την ίδρυσή του έως σήμερα αποτελεί ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη συνεργασιών, ανάδειξη νέων ιδεών και ανακάλυψη νέων αξιόλογων δημιουργών, οι οποίοι σήμερα είναι σημαντικοί συντελεστές στον χώρο των τεχνών. Στα 28 χρόνια δράσης του έως σήμερα έχει παράγει πλήθος σημαντικών έργων, πολιτιστικές δράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας και έχει φιλοξενήσει παραστάσεις αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών.

Ο Φούρνος σύντομα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις που αφορούν στο παιδί πιστεύοντας ότι τα άτομα από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να πλησιάζουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, αφού έχουν τη δυνατότητα με ένα δικό τους ειλικρινή και αυθόρμητο τρόπο να προσεγγίσουν και να νοιώσουν τη δημιουργία και τον πλούτο που προσφέρει μια πολιτιστική εκδήλωση. Με αυτό το σκεπτικό, η Παιδική Σκηνή παρουσίασε και δημιούργησε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά από 2,5 ετών. Σε αυτήν την πορεία του τον ακολουθούν για χρόνια οι μικροί θεατές με τους συνοδούς τους, σχολεία και Δήμοι που εμπιστεύονται τις δράσεις του. Εξάλλου οι ιδρυτές του, πριν την δημιουργία του, είχαν ασχοληθεί με την παραγωγή ποιοτικών εκπομπών στην τηλεόραση για τα παιδιά όπως το Ταξίδι στα άσπρα και μαύρα τετράγωνα (σκάκι), Η Χαρά και το Γκουντούν του Ε.Τριβιζά, ο Αργοναύτης του Στρ. Μυριβήλη κ.α.

Το 2021 η επιτυχημένη παιδική παράσταση του «Μήλα Ζάχαρη Κανέλα» θα αποτελέσει και την πρώτη δημιουργία του σε ψηφιακό παιχνίδι με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Φούρνος έχοντας δώσει έμφαση στο δίκτυο, όπως το επισημαίνει ο αρχικός τίτλος του, συνεργάσθηκε με πολλά άτομα, ομάδες και ιδρύματα τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχημένη δράση του, ενώ πολλοί καλλιτέχνες έκαναν στον χώρο του τα πρώτα τους βήματα.

Ο Φούρνος και κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Γκαίτε το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση το Ίδρυμα Ι.Φ Κωστόπουλου, χορηγούς και άλλους φορείς.

el